Locals Only: Jacke – Part 1


Jacob Ovgren, photo: Nils Svensson

Part 1.

Sorry folks, we’ll do this one in swedish.

Jacob Ovgren är en ripper av rang, inte bara på sin bräda utan Jacke rippar på de mesta han lägger ner sin tid på. Här följer en intervju gjord av Marcus Nyström som var med i förra numret av Raka Rör. Smaklig spis.

—————————————-

- Om du gör en längre intervju så kan ju en del av den användas till Raka Rör, föreslår Jacke.

Om dina skategrafiker kanske?
- Ja, typ.

Vad håller du på med där?
- Eeh… jag vete fan. Vad håller jag på med där egentligen?

Det har länge varit snack om att göra en intervju med Jacke och en sen vinterkväll efter skate på Bryggeriet ses vi i lägenheten där han bor över vintern. Men var ska vi börja med en skejtande, tecknande, målande, tatuerande, totalt hängiven och samtidigt djupt ödmjuk ripper som Jacke? Kanske i Helsingborg, som han kommer ifrån och där han fortfarande bor i perioder. Eller i Malmö, som blivt hans nya hemstad. Det har gått drygt fem år sedan Bryggeriets gymnasium slog upp dörrarna och Jacke flyttade ner för att gå på den nya skolan.

Hur kom det sig att det blivit Malmö?
- Nästan alla mina kompisar är här nere. Jag gillar stan som fan också, jag känner mig hemma.

Har du något emot Helsingborg?
- Jo, alla som bor i Helsingborg är jävligt perfekta; blonda med stora bröst eller vältränade och spelar fotboll. Det känns lite snofsigare, som lilla Stockholm. Och det är alltid mycket större risk att få spö i Helsingborg än det är här. Jag vet inte vad det är som gör det, men här hoppar ingen på en utan en anledning. Eller jag har inte varit med om det, i alla fall. I Helsingborg kan man gå på stora gatan en fredag kväll och plötsligt kommer någon och skriker och vevar åt alla håll.

Vad gör du i såna lägen? Vad är din strategi?
- Pungspark och springa åt andra hållet. Det är det bästa!

Brukar du göra det?
- Nä, jag är alldeles för feg för att slåss.

Har du gjort det någon gång?
- Aaaeenääh. En gång har jag slagits, kan jag säga. Då fick han en bandyklubba i huvudet, sen sprang jag.

Spelade ni bandy eller?
- Ja, jag tror det, eller vet inte. Det var kanske något med snöboll också.

När var det här?
- Typ i femman. Sen dess har jag inte slagits, tror jag. Om jag har gjort det så kommer jag inte ihåg det.


Frontside kickflip, Enghaveplads Köpenhamn, photo Nils Svensson

Det är lät att finna sig till rätta i Malmö om man har sin egen grej. Och Jacke har fler grejer på gång än jag tror han vet om själv. Att få tag på honom kan vara trixigt – det går veckor när han är upptagen med ett nytt intresse eller uppslukad av något projekt. Det kan handla om hårt arbete med illustrationer och grafiker till lokala skatemärken och metalband. Eller målningar på skatespots, tatueringar på alltfler av Malmö skaters eller serieteckningar som dyker upp lite varstans. Ungefär som Jacke själv.

Du verkar alltid ha mycket på gång för dig själv och ibland dyker du upp för en skate. Man blir lätt nyfiken: Var kommer Jacke ifrån den här gången?
- Det kan vara att jag har många olika kompisgäng, inom många olika grejer, som knappt känner varann. Så det blir att man hänger och gör saker med många olika. Det finns alltid någon man kan hänga med och rita eller måla eller lyssna på musik och snacka musik eller skejta ihop med. Och så finns det såna som Snoken, som man kan göra allt med.

Är det bra att ha det så?
- Det är rätt gött asså! Det jobbiga är när det kolliderar för mycket. Man vet att vissa polare inte funkar så bra ihop, så det blir att man smyger från den ena till den andra…

Brukar du sammanföra folk?
- Nja, ibland. Vissa gillar jag att ha för mig själv, de riktiga guldkornen.

Senaste året eller så har Jacke märkts alltmer i Malmö, med grafiker, illustrationer, målningar och ett sjujävla skateladd. Som sagt, han kan dyka upp varsomhelst och skejtar ofta tillsammans med folk kring Servant och Polar.

Du ritar åt många olika, som alla vill äga Jacke Ovgren och blir snea när du går och gör liknande saker åt någon annan. Eller?
- Haha. Ja. Men jag tycker ändå att jag försöker göra så olika stilar som möjligt, medvetet. Fast det speglas förstås igenom vem det är.

Hur bestämmer du vilken stil du ska köra för någon viss?
- Det blir nog rätt mycket det som man gjort först. … När jag gör grejer åt band kan de vara hur lika som helst, för de vill att det ska se ut på ett visst sätt, ofta med gamla kopparstick till black eller döds (metal). Men till skate vill de ha lite mer… – jag vet inte riktigt vad man ska säga om det.

Menar du att det blir mer din personliga stil när du gör skate än när du gör omslag?
- Ja! Det skulle jag nog säga. Faktiskt. Fast jag tycker ofta att det är jävligt roligt att göra skivomslag i den kopparsticksstilen, för jag är sugen på att lära mig det ordentligt.

Oavsett vad hans motiv är avsedda för, verkar Jacke jobba för sig själv i första hand. Han gör sin egen grej, utifrån egna intressen.

Jag har inte så mycket koll på vad andra gör och är rätt nöjd med det. Jag brukar dra till Stapeln eller Bryggeriet, det är mest så jag får veta saker. Sen har jag missat rätt mycket annat som jag kanske velat se mer av. Men inte så mycket som jag vill göra andra grejer.

Som vadå?
- Mycket musikgrejer som jag vill göra men inte hinner. Skate gör jag så mycket ändå. Så jag sitter hellre och kollar någon musikdokumentär eller någon konsert eller något om nånting, än att kolla skategrejer. … Fast, äh, jag ritar ju faktiskt mest, ska jag erkänna. Det är helt sjukt så mycket papper man gör av med – en halv jävla regnskog. Och mycket av de slänger man bara. Det är bara så gött att sitta och göra det. Och ibland blir det något som man sparar.

Jobbar du fokuserat med projekt, eller ritar du mest fritt och plockar saker som funkar ur det?
- Lite både och. Jag sitter alltid och ritar. Sånt som ser gött ut sparar jag och när man ska göra något till någon, så bestämmer de rätt mycket. Jag gillar att kolla hur folk vill ha det, fråga om det och särskilt roligt blir det när någon vill ha något annorlunda, som blir mer av en utmaning. Andra gånger kommer man på de bästa grejerna helt random, gör en snabb skiss och vet från början att det kommer bli bra.

End of Part 1…..part 2 will follow shortly.


Frontside tailslide, Malmö, photo Nils Svensson